top of page
  • Skribentens bildSam Assadi

Renovera välfärden – innan det liknar ett fuskbygge

Nedfallna plattor och kalkutfällningar på modernt bygge i Hammarby Sjöstad ”, konstaterade tidningen Mitti Södermalm, i februari förra året. Artikeln fortsatte med att intervjua en av de boende, Ola Friberg: ”Huset är jättefint, men ett fuskbygge”.


I flera års tid har journalister skrivit spaltmeter om fuskbyggena i Hammarby Sjöstad. Nya flerbostadshus, som trots sina fina glasfasader och moderna tekniksystem haft både vattenläckor, svartmögel och enligt artikeln – ett förfall av fasaden.


Fina exteriörer kan ibland få oss att glömma en sak: Att det är ett hus och inget konstverk. Fastigheten behöver fungera för de som faktiskt bor i huset. Det gäller även samhället i stort.

För många svenskar fungerar inte Sverige idag: gängkrig, utförsäkringar, segregation, en skola som inte garanterar klassresor, en sjukvård i kris och ett samhälle som beskriver den strukturella arbetslösheten som någonting naturligt. Välfärden börjar för många likna ett fuskbygge.

Behöver renoveras


Därför behöver välfärdsstaten renoveras. Kortfattat behövs mer pengar för underhåll, men också förändringar som förstärker de system som utgör folkhemmets underbyggnad: skatter, pensioner, välfärdsservice, socialförsäkringar, rättskedjan och samhällsplaneringen. Parallellt med en investeringspolitik som åstadkommer full sysselsättning och ställer om Sverige till att bli klimatneutralt innan 2035.


Vi kan inte fortsätta styra som förut

Att fortsätta som förut och enbart förlita sig på ytterligare välfärdsmiljarder och infrastrukturinvesteringar vore dock naivt. Det behövs därutöver en ny debatt om hur vi styr och förvaltar Sverige, till exempel:


Varför diskuteras vinstförbud, men inte ett avskaffande av marknadsstyrningen inom välfärdsservice? Eller balansmål, utan att kritiskt diskutera dagens statsbidragssystem som krattar manegen för omotiverade kommunala överskott och skattesänkningar? Hur kan vi efter omtalade vårdkriser och misslyckandet med kommunaliseringen av skolan inte diskutera en ökad statlig styrning av dessa verksamheter?


Ett annat exempel på misslyckad styrning var hur regionerna aktivt valde att bromsa masstestningen av covid-19, trots en annan viljeinriktning från regeringen. Det är uppenbart att statens styrkapacitet varit otillräcklig under coronapandemin, och fortsätter vara alltför liten inom flera om flera viktiga välfärdsområden. I grundlagen står att: ”Regeringen styr riket” – vi bör fråga oss själva om det fortfarande stämmer.


Delar av välfärdsstaten faller likt fasadplattor från ett fuskbygge. Det går att byta riktning och undvika ett långsamt förfall, men det kräver omfattande renoveringar och en förändring av hur Sverige styrs.


Göteborg, 3 november, 2021






65 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Gårdens barn

Inlägg: Blog2_Post
bottom of page