top of page
  • Skribentens bildSam Assadi

” Hon är skillnaden mellan mig och andra ghettobarn”

Del 2.


Södertälje. Syrianska föreningens lokal i Geneta är rymlig. Men borden står tomma. Bakom en bardisk kokar en man te i en stor och konstig tekokningsapparat. Det liknar en samovar, men kallas förmodligen för något annat.


Han har grått förkläde, ett silvrigt syrisk-ortodoxt korshalsband och Tom Selleck-mustasch. Lågmält och långsamt berättar han hur det är att bo i Geneta. Hur det är att uppfostra barn i ett utsatt område och samtidigt läsa om klaner och de brottsdåd som sker i området. Jag frågar honom vad de unga tycker om familjen och släktskapets roll i Geneta.


- Barnen här följer vår kultur, säger mannen i mustasch när han fixar med teet.


Det var mer än ett halvår sedan Matts Löfgren, då biträdande rikspolischef, berättade att det fanns ”minst 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige” i Ekots-lördagsintervju. Han kallade dessa konstellationer för klaner. Enligt BRÅ har familjekulturen betydelse för klanens fortlevnad. Särskilt i släktskap där pappor och bröder är kriminella förebilder och brotten finns i familjens vardag.


- Medias snack om klaner är skitsnack. Om min bror eller en släkting gör något dåligt, innebär det att jag är en idiot för att vi är släkt? I kyrkan är vi alla släktingar. Många av oss kommer faktiskt från samma by i Turkiet, avslutar han, i samma ögonblick som han häller upp sitt te.


Efter en stund avbryts mannen i mustasch av en bredaxlad men rund figur, som skriker samtidigt som han haltar fram i föreningslokalen. Samtalet får ett onaturligt avslut och vi skiljs åt.


Hundra meter från föreningslokalen åker buss 754 mot Södertälje centrum.


Mitt i centrum - en resa som tar femton minuter med bussen- finns gallerian. Tar du rulltrappan en våning upp finns Luna kulturhus och bibliotek. Längst in bland alla hyllor med böcker, står en syriansk man i 20-årsldern. Han har på sig vita mjukisbyxor och båda örsnibbarna har diamantliknande örhängen. Mannen inväntar bibliotekarien som hämtar de böcker han vill låna för socionomutbildningen.


- Min mamma är polis. Jag blev smart på grund av henne. Hon är skillnaden mellan mig och de andra ghettobarnen, säger den syrianska mannen i biblioteket.


Det är lättare att bryta sig loss från mönstret i uppväxtmiljön om föräldrarna inte är kriminella, skriver BRÅ i en rapport för fyra år sedan. Men lika viktig är nog insikten att familjen bör vara en del av samhället och inte det omvända. Det senare är en fundamental samhällsnorm som separerar Sverige från de mer korrupta länderna i världen.


Bibliotekarien kommer fram med böckerna och ger dem omsorgsfullt till den syrianska mannen i biblioteket.


- Jag pluggar för att jag sett verkligheten och vill lämna skitjobbet på Scania. Alla kan plugga om de växer upp i Sverige. Här finns möjligheter. Det är så jag ska förändra mitt liv i alla fall, avslutar han.


Han tackar bibliotekarien för böckerna med en överdrivet välvillig och tacksam huvudböjning. Sedan kontrollerar han böckerna, likt en konduktör som kontrollerar anonyma biljetter vid en tågresa. Det kändes i stunden som att han var på väg mot grönare betesmarker i livet. Något nytt. Något bättre.


- Jag har inte gett dig mitt namn, men du kan kalla mig för syrianen i biblioteket, säger han med ett litet leende.





48 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page